Социални Мрежи

TikTok събирала тайно идентификационни данни на потребителите

Иван Гайдаров

TikTok тайно събира информация от смартфоните на потребителите на Android без тяхното съгласие, очевидно нарушавайки правилата на магазина за приложения на Google, съобщава The Wall Street Journal.

Приложението регистрира MAC адресите - уникални цифрови идентификатори при всички смартфони, които не могат да бъдат нулирани - което позволява ByteDance, собственик на социалната мрежа, да проследява хората, дори ако са променили настройките си за поверителност, за да се откажат от определени практики за таргетиране на реклами, става ясно от материалът на изданието. Приложението събира MAC адреси поне 15 месеца, но е приключило с тази практика с актуализацията си през миналия ноември.

Инсталациите на TikTok от Google Play само в САЩ в момента са около 89 милиона, според компанията за анализи на приложения Sensor Tower.

"Ние се ангажираме да защитаваме поверителността и безопасността на TikTok общността. Непрекъснато обновяваме приложението си, за да сме в крак с променящите се предизвикателства пред сигурността и текущата версия на TikTok не събира MAC адреси", заявява говорител на социалната мрежа пред Business Insider.

Google забрани на разработчиците на приложения да събират MAC адреси на потребителите още през 2015 г., а Apple направи това две години по-рано. Но експерти по сигурността коментират пред The Wall Street Journal, че TikTok заобикаля тези политики, като използва грешка в кода и скрива действията си с допълнителен слой на криптиране.

"Разследваме тези твърдения", заявява говорител на Google пред Business Insider, отказвайки да коментира конкретно грешката, която TikTok е използвала.

Материалът на The Wall Street Journal идва няколко дни, след като президентът Доналд Тръмп издаде заповед за забрана на дейността на TikTok в САЩ, както и на ByteDance като цяло. Тръмп издаде подобна заповед и по отношение на приложението за съобщения WeChat, което е собственост на китайския технологичен гигант Tencent.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X