Ит Лидери

Сделката между Telekom Сърбия и Telenor Сърбия бе одобрена

Владимир Владков

Сръбската Комисия за защита на конкуренцията одобри инфраструктурното споразумение между Telekom Srbija и Telenor Сърбия.

Според N1 TV, която е собственост на United Group и силно се противопоставяше на споразумението, това на практика означава, че на компаниите са предоставени договори за ограничен период от време, въпреки че те са ограничителни и потенциално са незаконни.

След решението от Telekom Srbija заявяват: "По този начин се създават условията, чрез които договорът, предложен от компаниите, може да влезе в сила. Това означава, че Telekom Srbija може да отдава под наем своята инфраструктура на други участници на пазара, а Telenor да купува съдържание, когато пожелае, тъй като договорът не е ограничителен в нито една от точките си."

Telenor добавя: "Радваме се, че Комисията за защита на конкуренцията взе положително решение и сега ще се съсредоточим върху създаването на иновативна и атрактивна оферта, която ще стартираме до края на годината. Искаме да се откроим в този сегмент с качество, с което сме познати при мобилните услуги. Сръбският пазар е готов за нов кабелен оператор".

Преди това телевизия N1 публикува документи, показващи според нея, че Telekom Srbija и Telenor Сърбия се договарят "да изтласкат" United Group от Сърбия.

Припомняме, че дъщерните дружества на United Group SBB и United Media заведоха наказателни дела срещу Telekom Srbija и Telenor Сърбия за предполагаемо извършване на престъпление чрез сключване на споменатото ограничително споразумение.

В тяхното изявление пише, че "има основания за подозрение, че кандидатите са сключили ограничително споразумение в края на 2020 г. и началото на 2021 г., с което си разделят пазара, за да изтласка третия участник на пазара, SBB, по отношение на инфраструктурата, и United Media по отношение на медийното съдържание ".

SBB и United Media заявиха, че очакват компетентната висша прокуратура да започне производство срещу Telekom и Telenor, тъй като, както сръбските закони и международните правни стандарти изрично забранявали консенсусни и хармонизирани действия с цел разделяне на пазара с намерение за потискане на други пазарни конкуренти.

Тогава от Telenor казаха, че действията на SBB и United Media са злоупотреба със собствените медии, а на държавните институции се оказва натиск, чиято цел е да се предотврати навлизането на нова, свободна конкуренция на пазара за разпространение на медии в Сърбия. Telenor добави, че последната наказателна жалба е неоснователна и има за цел да предреши решението на Комисията за защита на конкуренцията, защото споразуменията все още не са окончателни, нито ще влязат в сила, докато Комисията не вземе решение.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X