Сигурност

Възрастни американци са загубили $1 млрд. в онлайн измами през 2020

Александър Главчев

Американци на възраст над 60 години са загубили общо 966 млн. долара заради различни измами в интернет през 2020 г., съобщи Atlas VPN. Кибер престъпниците се насочват към по-възрастни жертви, тъй като се смята, че те разполагат с финансови ресурси и често нямат познания за основните практики за сигурност.

Тези данни се предоставят от поделението наречено Интернет център за жалби за престъпления (IC3) на Федералното бюро за разследвания (ФБР). Този клон е създаден през май 2000 г. като център за получаване на жалби за интернет престъпления.

Американци на възраст над 60 години са подали 105 301 жалби до ФБР и са отчели общо 966 милиона долара парични щети миналата година. Това означава, че средно възрастните граждани губят 9174 долара за измама. През 2020 г. загубите във въпросната демографска група е около 2,65 млн. долара на ден.

Гражданите на САЩ на възраст между 50 и 59 години са загубили близо 849 млн. долара заради 85 967 съобщени измами през 2020 г. Средните финансови загуби са още по-големи и възлизат средно на 9 863 долара за жалба.

Възрастовата група между 40 и 49 години също е загубила значително количество пари заради интернет измами, като сумарната сума е 717 млн. долара, а жалбите са 91 568. С думи загубите за всяка измама възлизат средно на 7832 долара.

Американците на възраст между 30 и 39 години съобщават за подобен брой измами, 88 364, но загубите им са значително по-ниски от всички предишни групи - 492 млн. долара през 2020 г. Средната сума също е по-малка, достигайки около 5570 долара.

Потребителите на интернет на възраст между 20 и 29 години са претърпели финансови загуби за над 197 млн. щатски долара, а докладваните случаи са 70 791. Средната сума на измама е 2788 долара.

Най-младите американците, на възраст под 20 години, отчитат почти 71 милиона щатски долара загуби, а индивидуалните жалби са 23 186. Средните им загуби са подобни на тези на горната демографска група, между 20 и 29 години, със средни загуби от 3061 за реализирана интернет измама.



Най-честите измами

Една от най-старите и използвани начини за измама са тези с "техническа поддръжка". Накратко, измамниците се обаждат на жертвата по телефона и твърдят, че са компютърни техници от известна компания и че устройството им е заразено с вирус.

Те искат от жертвата да осигури отдалечен достъп до компютъра, за да може "техникът" да се погрижи за проблема. Измамникът диагностицира несъществуващ проблем и моли жертвата да плати значителни суми пари за предоставените услуги.

При друга популярна измамата жертвата бива заблудена за това че номерът им за социално осигуряване (SSN) е спрян заради подозрения за използване за престъпни дейности. Измамниците искат от жертвата да потвърди своя SSN и съобщават, че ще изтеглят пари от сметката ѝ за "съхранение".

Хората често се паникьосват и съобщават номера си за социално осигуряване, както и от друга лична информация, която престъпниците използват за други престъпления.

Не на последно място, измамата, която е причинила загуби от 600 млн. долара във всички демографски групи, е свързана с романтични отношения. Кибер престъпниците злоупотребяват с граждани, които искат да използват онлайн сайтове за запознанства.

Измамниците създават фалшиви профили, комуникират с жертвите си в продължение на значителни периоди от време и ги убеждават да изпращат пари поради извънредна ситуация или като доказателство за любов. Този модел всъщност е и най-лесен за предотвратяване: Ако някой, когото сте срещнали онлайн, започне веднага да иска пари, то можете да сте сигурни, че става дума измамник.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X