Роботика

Кучета роботи патрулират по улиците на Ню Йорк

Владимир Владков

Интернет пространството направо "пощуря" след кадрите на Digidog, едно от първите внедрения в реалния живот на робот от компанията Boston Dynamics. В Twitter се появи кратко видео, показващо метално същество на четири крака, което полицията пусна по улиците, и това видео веднага стана много популярно. Очевидно Нюйоркската полиция го е кръстила Digidog, вероятно в опит да го направи не толкова зловещ, но повечето хора предпочитат да го сравняват с безпилотния убиец, включен в епизода от Black Mirror, наречен Metalhead.

Видео от Twitter:
https://twitter.com/1800SPOILED/status/1382058346795167746?s=20

Digidog всъщност е продукт под името Spot, направен от американската фирма за роботика Boston Dynamics. Той се предлага на пазара като "пъргав мобилен робот, който навигира на терена с безпрецедентна мобилност, което му позволява да автоматизира рутинните задачи като проверка и събиране на данни - безопасно, точно и често", пише в спецификацията на Boston Dynamics. Нюйоркската полиция ги използва от края на миналата година, но изглежда, че това е един от първите кадри на робот на "служба".

Ако сте привърженик на някоя от конспиративните теории, няма да е трудно да си съставите сценарий за ремикс на филми като Робокоп и Терминатор. Подобни неща могат да са инфлексна точка, когато става въпрос за IoT и изкуствен интелект. Засега Spot може да се движи само с 5,7 км/час (1,2 м/сек.), но тя непременно ще се увеличи и можем да си представим, че заподозрените могат да бъдат преследвани от бъдещи модели по улицата.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X