Бизнес

Евентуалната сделка между Vmware и Pivotal повдига редица въпроси

Владимир Владков

VMware води преговори да придобие Pivotal за около $1,45 милиарда, като от този ход полза ще имат и двете компании, но освен това е нужно преразгледане на редица стратегически споразумения.

Dell Technologies вече притежава мажоритарен дял и в двете фирми, което превръща потенциалната сделка в нещо като преразпределение на семейния бюджет. VMware отдели Pivotal като самостоятелно дружество през 2013 г., като то се зае с разработването на платформа като услуга (PaaS), базирана на проекта с отворен код Cloud Foundry.

Според предложеното споразумение, VMware би придобила всички издадени акции на Pivotal за $15 всяка. Това означава обща цена на сделката $1,45 милиарда, или 80% премия над борсовата цена на Pivotal от $8,30 на 14 август при затваряне на борсата.

В свое изявление Pivotal посочва, че нищо не е финализирано и няма гаранции, че ще бъде постигнато окончателно споразумение. Дотогава няма да бъдат правени допълнителни коментари.

Стратегията на Pivotal за излизане от борсата не е изненадваща в светлината на неотдавнашните финансови резултати на компанията. През юни борсовата цена на Pivotal се срина след като тя не успя да постигне очакваните приходи за първото фискално тримесечие на 2020 г., а освен това намали прогнозата си за цялата година. Тогава главният изпълнителен директор на Pivotal Роб Мий обвини "слабите продажби и твърде сложния технологичен пейзаж". Ден след новината за потенциалното придобиване от VMware акциите на Pivotal скочиха с почти 70% до около $14.

Въпреки че обединената компания VMware-Pivotal би имала добавена стойност, особено за VMware, анализаторите посочват и затруднения. "VMware обикновено не се взема предвид, освен ако не става дума за ръководителите на ИТ инфраструктура, казва Кийт Таунсенд, съосновател на консултантската фирма The CTO Advisor и бивш архитект на решения във VMware. - Притежаването на Pivotal осигурява "кредит" за провеждане на разговори, които включват екипи за приложенията. Те могат да продават цялостната си визия, което означава и по-големи сделки."

Основната платформа на VMware е да прехвърля развоя на приложения към дистрибуцията Kubernetes - Pivotal Container Service (PKS), която бе създадена в партньорство с Pivotal. "При Pivotal обаче всичко се върти около Cloud Foundry", добавя Таусенд. Той смята, че VMware трябва да определи дали ще се фокусира върху Pivotal Cloud Foundry или върху PKS.

Според Холгър Мюлер от Constellation Research VMware ще спечели от диверсификацията на своето портфолио. Освен това сделката би била добра за потребителите, които търсят индустриална поддръжка за Cloud Foundry. Някои потребители на Cloud Foundry и Kubernetes си представят, че двете платформи могат да съществуват съвместно и се допълват. Това би увеличило приходите на обединената компания.

Pivotal е компания, силно ориентирана към услугите, а не толкова софтуерна компания, добави Гари Чен, анализатор от IDC. Внедряванията на Pivotal Cloud Foundry се развиват добре извън простото инсталиране на софтуер, като компанията помага на предприятията да трансформират начина, по който разработват приложения чрез допълнителни обучения, обяснява Чен.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X