Нови Технологии

София Тех Парк ще си сътрудничи с канадската компания InifinityQ в областта на квантовите технологии

Мария Динкова

Консорциум "Петаскейл суперкомпютър- България", с водещ партньор София Тех Парк, и канадската високотехнологична компания InifinityQ подписаха меморандум за сътрудничество в областта на тестването, развитието и приложението на квантови технологии. На онлайн церемонията присъстваха министърът на икономиката на Канада Луси Лекур, Аурели Хелоис, изпълнителният директор на InifinityQ, председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев, заместник-председателят на НС Костадин Петков, изпълнителният директор Тодор Младенов и представителят на България в EuroHPC проф. Иван Димов.

Споразумението предвижда възможност към българския петаскейл суперкомпютър Discoverer, който е позициониран в София Тех Парк, да бъде инсталиран квантов изчислителен модул, базиран на InifinityQ технология. Целта е български и европейски учени да получат достъп до квантовия модул, за да извършват научни изчисления в области като молекулярна динамика, физика, инженерни проблеми и други.
Добавянето на квантова технология към българския суперкомпютър е следваща стъпка от надграждането на неговата изчислителна мощ и развитието на използваната технология, като по този начин се гарантира модернизирането и високотехнологичното ниво на машината.

Петър Статев коментира, че това е първата от поредици крачки, които София Тех Парк предприема, за надграждане на технологията, използвана за суперкомпютъра, което ще доведе до повишаване на конкурентоспособността на българската машина, която към момента е в топ 500 в световен мащаб. Проф. Димов заяви, че партньорството е в контекста на политиката на България по отношение на развитие на изследователския потенциал на страната и ще подпомогне редица научни и индустриални разработки, които се базират на използване на високопроизводителни изчисления.

InfinityQ е една от водещите технологични компании за квантови изчисления, която разработва първата в света CMOS-съвместима архитектура на чип за квантова оптимизация, чийто потенциал може да осигури 100 хил. пъти по-бърза изчислителна мощност при ниска консумация на енергия. Технологията е базирана на хардуер и операционен софтуер и е проектирана да работи като част от по-широка класическа компютърна система - независимо дали е в микро, мини или суперкомпютър. Мисията на InfinityQ е да решава належащи изчислителни проблеми в света с достъпна квантова технология.

Министър Луси Лекур заяви подкрепа по отношение на партньорството на двете компании, насочено към развитието на иновациите и технологиите. Г-жа Аурели Хелоис посочи, че добавянето на квантовата технология към суперкомпютъра ще доведе до увеличаване на неговата изчислителна мощ, използвайки съвременна и иновативна технология.

Българският петаскейл суперкомпютър Discoverer е част от европейската мрежа на високопроизводителни машини EuroHPC Joint Undertaking. Той е един от 5-те петаскейл суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум "Петаскейл суперкомпютър - България" беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, чрез която бяха избрани 8 европейски локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри.

Българската петаскейл машина е конфигурация Atos' BullSequana XH2000. Изчислителната мощ ще позволява да бъдат извършвани повече от 4,4 петафлопс или 4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда, а включен в мрежата на EuroHPC ще достига върхова изчислителна производителност от около 6 петафлопс. В момента машината е доставена и инсталирана в София Тех Парк и се извършват тестове. Очаква се суперкомпютърът да бъде въведен в експлоатация през юли 2021 г.

Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация. Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Системата ще бъде оптимизирана да работи в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, борбата с климатичните промени и др.

Суперкомпютърът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 милиона евро.

Капацитетът на компютърната система в България се допълва от още 4 петаскейл суперкомпютъра, част от мрежата EuroHPC, които са позиционирани в Люксембург, Словения, Чехия, Португалия, както и от 3 pre-exascale суперкомпютъра във Финландия, Италия и Испания.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X