Нови Технологии

Visa отново обръща поглед към финтех индустрията

Мария Динкова

Финтех компанията Currencycloud, която подсигурява трансграничните плащания за редица популярни финансови приложения, получи 80 млн. долара финансиране от Visa, пише CNBC.

Базираната в Обединеното кралство компания продава софтуер за банки и финтех организации, който позволява да се обработват международните плащания. Макар че Currencycloud не е така известна като своите клиенти, сред които са Monzo и Revolut, компанията осигурява някои от ключовите възможности за подобни приложения.

Последният рунд от финансиране на Currencycloud беше водени от Sapphire Ventures и Visa, а също така беше подкрепен от Google, инвестиционното звено на Световната банка, френския кредитор BNP Paribas и японската банка SBI. След сделката се очаква Колин Островски от Visa ще се присъедини към борда на Currencycloud.

Финтех стартъпът приема Visa като стратегически инвеститор и си партнира сплатежната мрежа, за да осигури на своите клиенти достъп до технологията на Currencycloud. Фирмата също така работи с Revolut, Monzo и Starling, които вече събраха милиони потребители, предлагайки им финансови услуги само през приложение и дебитна карта.

"Техните крайни потребители в повечето случаи дори няма да разберат за нас", признава изпълнителният директор Майк Лейвън, подчертавайки, че това обаче е един изключително успешен бизнес.

Експанзия в Азия
Лейвън уточнява, че пазарът на B2B финансови технологии – сектор, който включва конкуренти като Stripe, Adyen и Checkout.com – е "много по-голям в сравнение с бизнеса с потребители" и "много по-доходоносен", макар и по-труден.

Въпреки че Currencycloud все още не е на плюс, според Лейвън "ние можем да достигнем там с настоящия кръг, ако решим". "В момента се фокусираме не върху печалбата, а върху нашите предложения и експанзията на други пазари", допълва експертът.

Към момента най-големият пазар на компанията е Европа, но тя инвестира сериозно също в Северна Америка, а сега иска да навлезе и в Азия, където финтех технологиите се използват все по-широко. В Китай например мобилните портфейли като Alipay и WeChat Pay вече са особено популярни и много от потребителите в страната използват своите телефони, за да извършват плащания.

Инвестицията в Currencycloud се случва съвсем скоро, след като Visa придоби за 5,3 млрд. долара Plaid – компания, която предлага инструменти за програмисти, улеснявайки свързването на финтех приложенията с банковите сметки на потребителите. Като цяло все повече инвеститорите се насочват към тези задкулисни играчи, например Checkout.com спечели 230 млн. долара и Stripe събра 250 млн. долара минлата година.

Currencycloud сега получи над 140 млн. от инвеститори и твърди, че е обработила повече от 50 млрд. долара глобални плащания от своето основаване през 2012.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X