Мнения

ICTalks #41: AMD срещу Intel - кой кого?

Майя Бойчева-Манолчева

Дългогодишната война между AMD и Intel отново се разрази. AMD обяви, че резултатите от третото тримесечие на компанията са надминали очакванията ѝ, анонсира, че придобива производителя на процесори Xilinx, а новият ѝ процесор Ryzon 5000 идва с доста по-висока производителност от тази на конкурентните решения на Intel. Краят ли е това на хегемонията от последните години на Intel? По тази тема разговаряме с редактора на Computerworld.bg и сп. CIO България Александър Главчев в новия 41 епизод на подкаста ICTalks "AMD срещу Intel - кой кого?".

"Не мисля, че можем толкова лесно да отпишем Intel - все пак тя е огромна компания. Тя продължава да е по-голяма от AMD и с доста по-широка продуктова гама. Също така Intel е и с по-голям пазарен дял. По данни на Statista третото тримесечие на 2020 г. дялът ѝ е 62,6%, докато този на AMD e 37,7%", обясни Главчев.

"Най-общо казано компанията изпитва затруднения при преминаването към по-нов производствен процес след 14-нанометровия, който е на повече от 6 години", коментира още той.

И още:
Какъв отговор очакваме от Intel?
Как ще се развие двубоят?


Слушайте тук:

Последвайте ICTalks в Soundcloud, Spotify, iTunes или Google Podcasts.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X