Бизнес

Kaspersky: 1 от 5 служители се преструват, че устройствата им се актуализират

Мария Динкова

Ъпдейтите се превръщат в правдоподобно извинение за служителите да не присъстват в онлайн срещи и обаждания

Според скорошно проучване, поръчано от Kaspersky, 21% от служителите се преструват, че инсталират ъпдейти на своите устройства, за да не присъстват в обаждане или среща, пише ITBrief.

Това е правдоподобно извинение, след като софтуерните актуализации често могат да доведат до прекъсване на работата. Всъщност една трета (35%) от запитаните отбелязват, че са закъснявали за обаждане заради ъпдейти.

От Kaspersky отбелязват, че честите срещи обикновено се възприемат като нежелана част от офис рутината. Освен това преходът към отдалечена работа и виртуални разговори не подобрява ситуацията, тъй като хората усещат умора от видео срещите и по-голямо изтощение в края на работния ден.

В допълнение към пропуснатите ангажименти 37% от служителите отбелязват, че са губили част от своите незапазени данни, когато лаптопът или стационарният им компютър е стартирал актуализация.

Според Kaspersky някои служители възприемат спирането на устройствата като възможност за отлагане на належащите задачи - 27% от запитаните признават, че са инсталирали ъпдейти нарочно, за да губят време по време на работа. Като цяло обаче служителите не обичат, когато работата им е прекъсната, а 65% предпочитат обновяването на устройствата да се случват в извънработните часове, за да се поддържа продуктивността.

Обикновено ъпдейтите се свалят по време на работните часове в тих режим и не пречат на изпълняването на задачите, посочват експертите от компанията за киберсигурност.

"Въпреки това, за да бъдат приложени към системата, често е необходим рестарт. Разбира се, някои бизнес задачи не могат да бъдат отложени, така че обикновено потребителите могат да рестартират в определени времеви рамки. Както ние виждаме обаче, някои хора или изпускат подобни уведомления, или не искат да правят това", споделя Игор Харченко, мениджър ИТ услуги и активи в Kaspersky.

Той допълва, че в този случай рестартирането може да се случи в неудобен момент, точно преди важно обаждане или когато се пише дълъг имейл.

За да се подобри удобството при актуализиране на софтуера за служителите и ИТ администраторите, от Kaspersky препоръчват няколко промени, които ИТ отделите могат да приложат:
  • Планирайте ъпдейтите в края на работния ден, когато устройствата все още са включени и могат да свалят нужните актуализации, но активността на служителите обикновено е по-ниска.
  • Ако е възможно използвайте wake-on-LAN. Технологията позволява устройствата да бъдат включени през мрежата, така че ъпдейтите да могат да бъдат свалени в извънработните часове.
  • Разделете потребителите в няколко групи, включително създайте тестова такава. Въвеждайте обновяванията последователно в групите, така че ИТ отделът да може да помогне на всеки навреме, ако нещо се обърка.
  • Информирайте служителите за Autosave опцията, достъпна в някои офис програми, която автоматично ще запомни всички направени промени.
  • Инсталирайте решение за защита в крайната точка с функционалности за управление на пачовете, както и други решения, които ще предпазят устройствата от злонамерени действия.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X