Ит Лидери

VMware и Dell се разделят, създават се самостоятелни фирми

Владимир Владков

След много месеци на ожесточени спорове Dell Technologies обяви, че се разделя със собствеността си върху VMware, като се създават две самостоятелни компании. Това щяло да даде на двете компании повече финансова свобода, но новите взаимоотношения няма да има незабавен ефект върху корпоративните потребители.

Dell притежава 81% от дяловете във VMware, след като през 2016 г. купи EMC на за $67 млрд., която притежава VMware. Според условията на планираното разделяне VMware ще разпредели паричен дивидент от $11,5 до $12 млрд. на всички акционери на VMware, което включва около $9,7 млрд. на Dell Technologies.

Компаниите заявиха, че очакват разделянето да даде на двете самостоятелни компании финансова гъвкавост, а същевременно им позволява да продължат да развиват своето тясно партньорство за развитие на бизнеса. Това включва услуги като VMware Cloud върху Dell EMC, която съчетава високопроизводителния софтуер за изчисления, съхранение и мрежи на VMware, интегриран в хиперконвергираната инфраструктура (HCI) на Dell EMC. По-конкретно, това включва VMware vSphere, vSAN и NSX и Dell EMC VxRail HCI, предоставени като услуга, управлявана от VMware.

В допълнение към продължаващата съвместна разработка на технологии, компаниите ще работят заедно и в нови области, включително периферни изчисления, телеком и 5G, в съответствие с споразумението за разделяне. То предвижда и ангажимент за стимулиране приходите на VMware чрез канала за продажби на Dell, а VMware ще продължи да предлага Dell Financial Services.

"Ще подобрим способностите си да разширяваме екосистемата от всички доставчици на облачни услуги и доставчици на локална инфраструктура, както и своята капиталова структура, която ще подкрепя възможностите за растеж, заяви Зейн Роу, главен финансов директор и временен главен изпълнителен директор на VMware. - Нашето стратегическо партньорство с Dell Technologies остава диференциатор и когато изпълняваме нашата мултиоблачна стратегия, продължаваме да предоставяме на клиентите си решения и услуги върху всеки публичен облак и всякаква инфраструктура."

В по-голямата си част разделянето е основно финансов инженеринг, каза Лий Дойл, главен анализатор в Doyle Research. "Няма реално въздействие върху корпоративните клиенти, със сигурност в близко бъдеще, тъй като отношенията между компаниите са все още непокътнати, а партньорските канали са едни и същи, каза Дойл. -- Въпросът ще бъде как компаниите ще продължат своята връзка след две - три години. На големите компании е нужно много време, за да се случи някаква реална промяна."

След приключване на разделянето, което се очаква да стане през четвъртото тримесечие на 2021 г., Майкъл Дел ще остане председател и главен изпълнителен директор на Dell Technologies, както и председател на борда на VMware. Роу ще остане временен главен изпълнителен директор на VMware.

Разделянето на двете компании е втората голяма корпоративна промяна за VMware тази година. През януари нейният главен изпълнителен директор Пат Гелсингер премина в Intel, а търсенето на негов заместник продължава.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X