Ит Лидери

Подкастът ICTalks спечели приз за журналистически принос в "Наградите на БАИТ"

Деница Дженева

За десета поредна година Българската асоциация по информационни технологии раздаде своите годишни награди, като за първи път церемонията се проведе онлайн във виртуално студио. Юбилеят на "българските Оскари" съвпадна и в 25-ата годишнина от създаването на БАИТ.

"Това беше година, изпълнена с предизвикателства, и ние се представихме подобаващо", каза на откриването Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ и председател на журито в конкурса. "Нашият бранш не само не премина в рецесия, той има ръст и продължаваме да подпомагаме цялата икономика по пътя й към дигитализацията", допълни той.

Акад. Кирил Боянов (вляво) получава почетна грамота от председателя на БАИТ Огнян Траянов

Акад. Кирил Боянов (вляво) получава почетна грамота от председателя на БАИТ Огнян Траянов


Председателят на БАИТ връчи специална почетна грамота за принос към установяването на ИТ в България на един от първопроводниците на информационните технологии у нас акад. Кирил Боянов. "Благодаря на ръководителите и екипите на всички фирми, които са членове на БАИТ. С някои от тях преди 30 години сме се срещали по конференции, по панаири, по работни групи. Тогава това бяха ентусиазирани млади хора, които работеха в организации със софтуерни технологии, с компютърни технологии и които дадоха много на българската индустрия. Малко по-късно, след прехода, старите ръководители доста мислехме по въпроса дали това младо поколение ще се справи с новите предизвикателства. И те се справиха блестящо, защото трябваше да сменят парадигмата на технологиите, да почнат много нови неща и действително днес се възхищавам на постиженията им", каза акад. Боянов при получаване на наградата. "Силно впечатление прави, че те възпитаха млади хора, които се включиха активно в тази дейност и неслучайно българските ИТ специалисти са широко търсени по света", добави той.

Тази година в "Наградите на БАИТ" се състезаваха 93 проекта, разпределени в 7 категории. "За младежката награда на БАИТ получихме 15 кандидатури и то в проекти с работещи прототипи, разработени извън учебната зала", каза Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ и водещ на церемонията. За да насърчи младежите, журито номинира 4-ма кандидати, а победител стана ученикът от 9-и клас на МГ "Акад. Кирил Попов", гр. Пловдив, Радостин Чолаков с проекта АзБуки.ML. Наградата беше връчена от Пенчо Илиев, управител на Датекс България.

Възпитаникът на СПГЕ "Джон Атанасов" Георги Гергов (10 кл.) получи образователната награда. Призът беше връчен от управителя на "Акронис България" Пламен Тошев.

Екипът на ICT Media (от ляво надясно) - Мария Динкова, Деница Дженева, Майя Бойчева-Манолчева, Владимир Владков, Иван Гайдаров. Снимка: Александър Главчев

Екипът на ICT Media (от ляво надясно) - Мария Динкова, Деница Дженева, Майя Бойчева-Манолчева, Владимир Владков, Иван Гайдаров. Снимка: Александър Главчев


Наградата за журналистически принос беше връчена от Тодор Младенов, изпълнителен директор на "София Тех Парк". В категорията спечели Майя Бойчева-Манолчева за подкаста ICTalks.

Държавната агенция за електронно управление с проекта "Разработване на публични регистри за бюджетен и проектен контрол на електронното управление и на портал за достъп до ресурси за разработка на софтуерни системи за електронно управление" спечели в категория "Публична администрация". Нейният председател Атанас Темелков получи наградата си от кмета на община Бургас Димитър Николов.

Като най-добра startup компания на 2020 г. журито на "Наградите на БАИТ" определи Ondo smart farming solutions. Призът беше връчен от Теодора Тодорова, управител на bTalks Agile.

23 кандидатури се конкурираха за три номинации и една награда в категория "Успешен български ИКТ продукт/услуга". Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП, връчи отличието на победителя - StorPool Storage.

В категория "Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика" спечели платформата Работоспособни.бг, която получи наградата си от Ралица Килиан, генерален директор, работа с партньори на АЛСО България.

Николай Илиев - носител на специалната награда на БАИТ

Николай Илиев - носител на специалната награда на БАИТ


Вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова връчи наградата за специален принос на първия председател на БАИТ - д.т.н. инж. Николай Илиев. Призът се присъжда с вътрешни номинации на БАИТ.

"Българската държава трябва да положи повече усилия, ако иска страната ни да се превърне в своеобразен информационен и технологичен хъб за тази част на Европа, а защо не и за цяла Европа", посочи Илияна Йотова. Според вицепрезидента фактът, че миналата година водеща ИТ компания е избрала съседна държава, за да направи свой филиал, не е добър показател за нас и "не трябва просто да се сърдим, а да си направим точен анализ и да си извадим поуките".

"Споменаването на ИТ сектора като приоритетен не е достатъчно за реалното му превръщане в такъв. Необходими са насочени политики, основани на задълбочени анализи с активното участие на вас, специалистите", допълни Илияна Йотова.

"Днес е много трудно да се дават съвети на по-младите, от тях ще можем само да се учим", каза Николай Илиев. "Все пак от личния си опит ще си позволя два съвета към колегите, които имат куража да създават собствен продукт: не преставайте да вярвате в успеха дори когато нещата изглеждат безнадеждни, и избирайте по-малки торти, но се борете за по-голямо парче от тях, вместо да се борите за малко от големите. Николай Илиев пожела на тези, които ще участват в изграждането на нещо по-интересно и по-голямо "Останете по-добри и по-хуманни от продуктите, които създавате. Тогава няма защо да се страхувате от тях."

Победителите в 10-то издание на конкурса получиха MultiTraining Gold карти за обучения в основите на Agile практиките, осигурени от bTalks Agile; ваучери от Сиела Норма, за чиято стойност могат да закупят книги в книжарници Сиела. Ардес Информационни Технологии (Ardes.bg) осигуриха на наградените електронни устройства. Кампанията и церемонията по награждаването се провеждат под патронажа на Президента на Република България.

Конкурсът и церемонията за връчване на "Наградите на БАИТ" за 2020 г. се провеждат с подкрепата на златния спонсор АЛСО България и със специалното участие на: bTalks Agile. Сребърните спонсори са ДАТЕКС, Акронис България, а бронзови - Сиела Норма, Ардес Информационни Технологии (Ardes.bg) и Ърнст и Янг България.
Партньори на инициативата са БТА, БНР, Bloomberg TV Bulgaria, Computerworld, CIO, TechNews, НСОРБ, ИАНМСП, БСК, Sofia Tech Park, Eleven, Junior Achievement България, БТПП, b2b Media, бгПРЕДПРИЕМАЧ, Pixel Media, Инженер.bg и ДигиталнаИндустрия.bg, DevStyler.io.

Церемонията по обявяване на победителите можете да гледате тук.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X