Ит Лидери

ЕК организира паневропейски хакатон за решения, свързани с пандемията COVID-19

Владимир Владков

Европейската комисия и държавите членки на ЕС отправят покана към иноватори, предприемачи и други заинтересовани лица в цяла Европа за участие в паневропейски хакатон, чиято цел е разработката на иновативни решения за справяне с последствията с пандемията от коронавируса. Хакатонът ще се проведе в рамките на три дни - на 24, 25 и 26 април, като ще е структуриран около различни проблеми, които се нуждаят от краткосрочни решения по отношение на самия вирус, непрекъснатостта на дейността на бизнеса, работата от разстояние, дистанционното обучение, социалното и политическо сближаване, цифровите финанси, както и други предизвикателства.

"Този паневропейски хакатон е пример за това как Европа може да се обедини в условията на криза. Вдъхновяващо е да сме свидетели на това проява на солидарност от нашата общност от иноватори. Най-талантливите ни умове ще направят всичко възможно, за да намерят решения за справяне с коронавируса и за подкрепа на нашите граждани. Това е европейска иновация в действие", заяви Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

В Twitter Мария Габриел написа:
"Регистрацията за паневропейския хакатон #EUvsVirus вече е отворена! Предизвикателствата са в области като:
Здравеопазване и живот
Непрекъсваемост на бизнеса
Отдалечена работа и обучение
Социално и политически сближаване
Цифрови финанси
Отворена категория
Let's #HackforEurope http://europa.eu/!tR43Vq"

В здравната област се търсят иновативни решения на редица здравни инициативи, включително хардуер, подпомагащ здравните лица на първа линия, постигане на по-голяма мащаб на телемедицината, проследяване на контакти / стратегии за ограничаване Тези решения трябва да се справи с фрагментираните усилия днес - например, как да се гарантира, че всички страни могат да произвеждат локално една вентилираща машина, докато в момента се проектират и изграждат над 65 отворени версии.

Сред подобластите са предпазна екипировка, включително бързо и мащабно производство на защитни материали / оборудване за медицински персонал и пациенти, роботи, подпомагащи телеприсъствие на медицински персонал в интензивните отделения, бърза проверка на качеството на маските и редица други. Друго предизвикателство е в областта на вентилаторите и респираторите, като сред критичните въпроси са изграждане на нов медицинскиа вентилатор със съществуващи компоненти от авиационната, автомобилната и водолазната промишленост, лесно преобразуване на вентилатори за медицинска употреба, както и по-лесно транспортиране на вентилаторите по оптимален начин в цяла Европа на най-необходимите места. Хакатонът се стреми и да открие решения за разработване на бърз, надежден и евтин тест за COVID-19, както и разработване на евтини и бързи контролни тестове за съществуващи тестове, разработване на серологични тестове и бързото им валидиране.

Интересна тема в областта на социалната сплотеност е намаляване на разпространението на фалшивите новини. Участниците в хакатона ще се търсят решения като автоматични системи за филтриране на фалшиви новини, автоматични системи за информиране на властите за съществуване на фалшиви новини и тяхното изтриване, намиране на надеждни източници на информация, от които обществото да може да се информира за ситуацията около Covid.

Друга тема е борбата с престъпността, като ЕК се стреми към решения за идентифициране на жертвите на трафика на хора, засегнати от тази криза, подпомагане на жертвите на престъпления, особено в контекста на домашното насилие. Търсят се и решения за киберсигурност, които да предпазват болници, научни центрове, части компании и физически лица, които да особено уязвими към кибер заплахи днес.

Същевременно участниците в хакатона могат да представят и решения за защита на гражданите и демокрацията, включително за анализ на въздействието на кризата върху гражданите, за подкрепа на самотни уязвими хора като възрастни, хора с метални увреждания и хора, с трудно социално-икономическо положение без достъп до интернет и често без приятели, на които да разчитат.

В сферата на отдалечената работа и дистанционното обучение, ЕК отчита, че много европейци са ограничени в домовете си, а с течение на времето още много други ще се окажат в същата ситуация. В тази връзка осъществяването на отдалечената работа трябва да става по по-добър, контролируем и въздействащ начин. "По тази причина ще трябва да комбинираме начини и инструменти за ефективно преминаване към изграждане на онлайн мрежи / онлайн капацитет за обучения и виртуални връзки.

Хакатонът ще търси методи и инструменти за е-обучение, свързани с мониторинг на обучителните процеси на учениците, на изпитването, онлайн взаимодействие на групи, както и решаване на проблеми, свързани с ограничен достъп до образователни материали. По отношение на ефективната отдалечена работа, хакатонът ще търси решения на предизвикателства, свързани с умственото и физическо здрави на отдалечените работещи, както и за създаване на здравословна работна среда в дома. Важен елемент е също справяне с предизвикателства пред началното образование, включително липсата на достъп до технологии и т.нар. ИТ грамотност. Търсят се решения за подпомагане на родителите, които да поемат ролята на учителите. Цел е внедряване на годишни изпити на национално ниво. Специфичните предизвикателства във висшето образование са в областта на отворените науки и отворения достъп до оборудване. Освен това се търсят решения за координиране на междудисциплинарни проучвания на COVID.

В областта на дигиталните финанси ЕК ще се опита да идентифициране финансови недостатъци. "Създайте решения, които използват анализи на отворени данни и на данни в помощ на бизнеса, особено на МСП, като се идентифицират и анализират финансовите нужди", обясняват организаторите на хакатона. Участниците могат да предложат методи за ускорен достъп до финансова подкрепа на МСП и на самонаети граждани. Ще се търсят и решения за по-бързото разпределение на публичната финансова подкрепа чрез цифрови преводи, както и за осигуряване на спешна здравна застраховка срещу коронавирус. Друго предизвикателство е насочено към набиране на средства от масовата общественост за подкрепа в борбата срещу коронавирус, като предоставянето на медицинско оборудване на местните болници.

В хакатона #EUvsVirus ще участват всички 27 държави членки на ЕС, а също така Норвегия, Израел, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания. Спечелилите ще бъдат поканени да се присъединят към платформата на Европейския съвет за иновации, която ще улесни връзката с крайните потребители (например болници) и ще осигури достъп до инвеститори, фондации и други възможности за финансиране от Европейската комисия.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X