Интернет

Уебсайтовете на институциите трябва да са достъпни за хора с увреждания

Майя Бойчева-Манолчева

От днес, 23 септември, всички сайтове на публични институции в ЕС трябва да са достъпни за хора с увреждания. Изискването влиза в сила вследствие на "Директива 2016/2102 на Европейския парламент и на Съвета относно достъпността на уебсайтовете и мобилните приложения на организациите от обществения сектор" (т.нар. Web Accessibility Directive), приета на 26 октомври 2016 година.

Според директивата уеб сайтовете на публичните организации трябва да отговарят на четири принципа за достъпност: "лесно разпознаване на елементите, което означава информацията и компонентите на потребителския интерфейс да бъдат представени на потребителите във вид, който могат да възприемат; оперативност, което означава компонентите на потребителския интерфейс и навигирането да бъдат използваеми; разбираемост, което означава информацията и използването на потребителския интерфейс да бъдат разбираеми; и стабилност, което означава съдържанието да е достатъчно стабилно, така че да може да бъде надеждно интерпретирано от най-различни потребителски агенти, включително помощни технологии." Същото изискване ще влезе в сила и за мобилните приложения на организациите от обществения сектор на 23 юни 2021г.

Според данни на ЕК, около 5 милиона души с увреждания от ЕС не използват интернет заради лоша достъпност. "В контекста на дигиталната трансформация, преминаването на основни услуги онлайн заради коронавирус пандемията и остаряването на населението на ЕС, достъпността до Интернет се превръща в нарастваща социална нужда. Всички европейци трябва да могат да участват в обществото и да се възползват от технологиите", коментира европейският комисар за вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон.

Снимка: Pixabay, Mudassar Iqbal




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X