Компютърен Хардуер

Как сделката Nvidia – ARM ще промени мобилните технологии? (Част 1)

Иван Гайдаров

Nvidia купува гигантът в дизайна на чипове ARM за 40 милиарда долара от неговия настоящ собственик SoftBank. Това е голяма новина в света на чиповете и нейните измерения далеч не са само финансови.

ARM не прави чипове - вместо това ги проектира и осигурява набори от инструкции, които са в основата на мобилните процесори, намиращи се във всичко - от iPhone до Surface Duo на Microsoft. А когато Apple Silicon замести Intel със свои разработки в различните модели MacBook, архитектурата на ARM ще се превърне в основа и на машините от линията Mac. Nvidia е най-известна със своите графични карти GeForce, но също така произвежда чипове за изкуствен интелект, за центрове за данни и за вградени системи.

Накратко, това са два основни играча в света на чиповете, които се превръщат в един. Ето какво би могло да означава за потребителите и технологиите, които те ежедневно използват, разбира се, с известно количество спекулации.

Следващият ви телефон може да има мощен AI

Първоначалната амбиция на Nvidia за ARM е да прокара своите технологии в обширната мрежа на дизайнера на чипове. Прекалено рано е, за да има яснота как точно ще се случи това, но анализаторите смятат, че технологията за изкуствен интелект, задвижвана от GPU на Nvidia, ще бъде разширена за професионални графични карти и използване в центрове за данни и смартфони.

Дж.П. Гаундър, главен анализатор във Forrester, също вижда това като сериозна възможност: "Графиката и AI са от решаващо значение за бъдещето на устройствата, а Nvidia има и двете. Дизайните на ARM вече са вградени в десетки милиарди устройства - от смартфони до индустриално оборудване и домашни устройства. Сега те ще получат достъп до технологии от световна класа в сферата на графиката и AI - две области, в които графичните процесори на NVIDIA са лидери. Nvidia пък ще получи достъп до много повече обекти за своите технологии."

По думите му "в краткосрочен план има много малко припокриване между продуктите на двете компании, но има много потенциални средносрочни и дългосрочни синергии при превръщането на GPU и CPU в едно."

Както Qualcomm, така и Apple вече имат чипове с AI технология. Така че няма да е изненадващо да видим Nvidia и ARM да предлагат дизайн, който комбинира дизайна за процесори Cortex с GPU технологията на Nvidia. Това ще позволи на смартфоните да станат още по-умни, като използват допълнителни вградени технологии за изкуствен интелект, за да се учат в движение, дори на места, където няма сигнал.

Тази функционалност демонстрира AI Engine на Qualcomm например, но AI технологията представлява огромна част от портфолиото на Nvidia - компанията дори предоставя хардуер и системи за самоуправляващи се автомобили - и тези разработки могат да се включат отлично в екосистемата на ARM. Всичко това ще означава телефон, който реагира по-добре на желанията на потребителя си, разпознава гласовите команди с по-голяма точност, осигурява подобрена обработка на изображения и подобрява преживяванията чрез добавена реалност.

Технологията GeForce може стигне до телефоните

В момента няма как да очакваме iPhone 13 или Samsung Galaxy S21 да дойде с графичен ускорител GeForce RTX 3000. Но сега Nvidia може да работи съвместно с ARM, за да пренесе някои от своите графични технологии на смартфон чипове.

ARM вече лицензира проекти за графичен ускорител под формата на своите графични процесори Mali. Така че навлизането на технологиите на Nvidia в дизайните на ARM не изглежда като нещо невъзможно. В този ред на мисли, можем да очакваме Mali да бъде заменен с технология, базирана на най-новата GPU архитектура на Nvidia.

Samsung вече работи с AMD, за да интегрира GPU технологията в последните чипове Exynos, така че подобен проект с изпълнители Nvidia и ARM е по-скоро вероятен.

А това ще означава телефони, които могат да предложат графика от най-високо ниво за геймърите. Технологията на Nvidia за дълбочинно обучение вече позволява на графиките от висок клас да изискват по-малки ресурси.

Вече видяхме как мобилните процесори могат да работят на 2,84 GHz, поне в случая на Snapdragon 865 Plus, а въвеждането на технологиите на Nvidia в мобилните графични процесори наистина би могло да промени из основи начинът, по който смартфоните се справят с висококачествената графика.

Очаквайте продължение!




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X