Предприемачество

Три български финтех компании привлякоха 5 млн. евро финансиране

Computer World

Българската финтех компания Paynetics и двата стартъпа - мобилния портфейл Phyre и приложението, което превръща смартфоните в ПОС терминали Phos - привлякоха 5 млн. евро финансиране. Рундът е воден от New Vision 3 (NV3) и Българо-американската кредитна банка (БАКБ).

New Vision 3, трето поколение VC фонд, съфинансиран от Фонд на Фондовете в България и частни инвеститори, предоставя 2,5 млн. евро, а БАКБ и международни инвеститори осигуряват допълните 2,45 млн. евро от свеж капитал.

"Успехът на една финтех компания идва в резултат на качеството на нейния продукт, най-съвременните технологии, но освен това на съвършенството, мотивацията и професионализма на екипа й. Вярвам, че тази инвестиция на нашия фонд от трета генерация, New Vision 3, подкрепя най-добрите сегмента на финтех компаниите", коментира Константин Петров, партньор в New Vision 3.

От своя страна Илиан Георгиев, CEO на БАКБ отбеляза: "Ние в БАКБ вярваме в инвестирането с кауза и визия за бъдещето. Подкрепяйки развитието на иновативни технологии в сферата на разплащанията, ние сме спокойни и уверени, че нуждите и очакванията на нашите клиенти в една непрестанно развиваща се пазарна ниша ще бъдат удовлетворени. Ключът към едно по-добро и светло бъдеще са именно дигитализацията на финансовите услуги, подкрепата на зелени проекти и пътят на устойчивото развитие".

Paynetics
Paynetics привлече 2,5 млн. евро, като ще използва средства, за да разшири дейността си в Европа. Компанията планира да разрасне бизнеса си за издаване и приемане на платежни карти, водене на платежни сметки, както и с технологични решения за дигитални портфейли.

"Това финансиране ще ни помогне да ускорим своя ръст и по- ефективно да натоварим солидната инфраструктура, която сме създали, както и да развием нови бизнес идеи и концепции, на базата на иновативни решения и продукти. Целта е да направим нашата платформа, предоставяща пълна гама платежни решения, достъпна директно за микро, малки и средни търговци", споделя Антонина Мартинова, изпълнителен директор на Paynetics.

Благодарение на солидната си инфраструктура в областта на картовите разплащания, управлението на платежни сметки и дигитални портфейли, Paynetics предлага на едно място всички продукти свързани с разплащанията. Компанията е разработила и редица допълнителни услуги с добавена стойност, елегантно интегрирани в електронния ѝ портфейл, като например мощна лоялна програма и платформа за автоматизиране на маркетинга. Нейният бизнес модел е свързан с предоставянето на директни услуги за разплащания се комбинира с BaaS (Финансови и Платежни операции като Услуга), както и гъвкава интеграция на продукти с добавена стойност и широка гама от услуги за търговци.

Phyre
С привлчените 1, 55 млн. евро българската финтех компания phyre планира да продължи да развива своята мултифункционална e-wallet платформа за разплащания и финансови услуги. Благодарение на тясното си сътрудничество с дружеството за електронни пари - Paynetics, phyre предлага бизнес модел, който представлява комбинация между SaaS (Софтуер като услуга), BaaS (Финансови и платежни операции като услуга), заедно с широка гама услуги с добавена стойност насочени към търговците.

"Да изберем инвестиционни партньори, с които споделяме обща визия и ценности, е дори по-важно от финансовата страна. Убеден съм, че с доказания успех на New Vision 3 да развива и разраства компании и със солидния опит на БАКБ в корпоративното и банкирането на дребно, ще бъдем в много по-силна позиция в осъществяването на мисията на phyre - да помогнем на нашите потребители да извършват сигурни разплащания с лекота и да управляват свободно финансите си от телефона си. Рундът бе воден от Ню В Вижън 3 - изтъкнат VC инвеститор и от Българо- американската кредитна банка - иновативна банка с фокус към устойчиво развитие и дигитализация", коментира Константин Джелебов, съосновател и CEO на phyre.

phyre дава възможност на големи компании да предложат на своите потребители дигитален портфейл и финансови услуги в изключително кратък срок и значително по-ефективно, в сравнение със самостоятелното интегриране на подобна технология и изграждането на екип, който да управлява услугата. От декември 2019 насам phyre стартира партньорства с А1 и Vivacom - двата водещи телекома в България, разработвайки услугата им за дигитален портфейли финансови услуги.

Phos
Новата инвестиция ще подпомогне развитието и на приложението Phos, което официално стартира през 2018. То предлага технология, която позволява на малките и средни компании лесно да предлагат безконтактни плащания на своите клиенти. Компанията ръководена от Иво Георгиев е разработила мобилно приложение за Android устройства, което ги превръща в ПОС терминали и по този начин елиминира нуждата от допълнителни хардуерни продукти.

С технологията всеки смартфон може да работи като ПОС терминал и АТМ. Продуктът, насочен към европейския пазар беше пуснат за Android в края на 2019, след като премина през дълги процеси на серифициране за сигурност с основни оператори на платежни услуги. Новият капитал ще бъде използван за засилване на пазарните позиции на компанията.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X