Кариера

Българската финтех асоциация и СУ организират 9-дневен хакатон

Мария Динкова

Българската финтех асоциация и Стопанският факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски", подкрепени от Paysafe, организират финтех хакатон From Zero To Fintech. Събитието представлява логическата следваща стъпка от магистърската програма по "Финанси и инвестиции" в Софийския университет. То ще се проведе от 6 до 14 март във виртуален формат и изцяло на английски език, като е отворено за всеки, който има интерес в сферата на дигиталните финанси.

Основната цел на хакатона е да помогне за развитието на финтех идеите и бизнес плановете в България чрез серия от уоркшипи, водени от едни от най-популярните специалисти в сферата на маркетинга, продажбите и инвестициите във финтех решения в България и Европа. Експертите в сферата на правото ще засегнат темите за регулациите, а инвеститорите ще хвърлят светлина върху финансирането и достъпа до рисков капитал.

Участниците в хакатона ще получат шанс да разрешават реални финтех казуси, да предлагат и разработват нови финтех решения, както и да тестват своите идеи. Всички финтех проекти, които са създадени и развити по време на събитието, ще бъдат оценени. След това най-добрите ще бъдат наградени, което ще им позволи бързо да излязат на пазара.

Програма на събитието
From Zero To Fintech е изцяло виртуално събитието, което ще започне на 6 март с дискусия между представителите на частния и публичния сектор как техните организации подпомагат развитието на решения за дигитални финанси. Сред участниците в сесията ще са: Министерството на финансите на Република България, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Европейската комисия, Софийския университет и други.

Обучителната част на хакатона ще се проведе на 7 март, когато чрез серия от 7 уоркшопа участниците ще се срещнат с едни от най-популярните експерти в сферата на финтех. След това състезателите ще разполагат с 5 дни (от 8 до 12 март) да разработят своите проекти. Те ще бъдат разделени в отбори според интересите си, като ще имат възможност да бъдат насочвани от ментори - специалисти в областта, в която са съответните проекти.

На 13 март всеки от отборите ще трябва да създаде 3-минутно видео, прилагайки всички знания и умения, придобити по време на събитието. Клиповете ще бъдат по-късно разгледани и оценени от компетентно жури, съставено от професионалисти от публичния и частния сектор от България, Близкия Изток и Силициевата долина.

Финтех хакатонът ще приключи на 14 март с церемония по награждаване, по време на която ще бъдат отличени най-добрите 3 идеи. Победителите ще получат награди под формата на услуги, които ще им помогнат да реализират своите проекти и да ги пуснат на пазара.

Също така на 14 март по време на сесията за оценка ще се проведе и финтех конференция, която ще се излъчва на живо от физическо студио. Темата на дискусията ще бъде бъдещето на финтех, като се очаква да бъдат обсъдени както Брекзит, така и влиянието на услугите за дигитални финанси в ЕС.

From Zero To Fintech инициативата е широко подкрепена от академични институции и организации, сред които Техническия университет - София, Факултета по математика и информатика към Софийския университет, Телерик Академия, СофтУни, както и няколко ИТ общности, сред които Data Science Society Bulgaria и Coding Girls - Bulgaria.

Желаещите да се включат в хакатона могат да се запишат както като отбори, така и като самостоятелни участници, които след това ще бъдат разпределени в отбори от организаторите. Регистрация за събитието може да се направи тук.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X