Кариера

150 хил. ученици и учители използват облачната платформа Google G Suite

Александър Главчев

500 училища в страната, в които учат и работят над 150 хил. ученици и преподаватели, избраха G Suite за образованието на Google за своя облачна платформа. Тя е безплатна, изцяло локализирана на български език и е съвместима с устройства и други системи. Платформата е официално разпозната от Министерство на образованието и науката (МОН) и беше официално представена до всички образователни организации в страната по време на извънредната ситуация заради Covid-19.

Училищата, които вече са започнали да използват G Suite, са осъществили по-лесно дигитализацията на образователния процес през последните месеци, споделят от Центъра за творческо обучение, който е официален партньор на Google Cloud със специализация "Образование" за България.

Google G Suite обединява множество образователни приложения и функционалности като онлайн уроци, споделяне на файлове, управление на виртуална класна стая, Google Classroom, Jamboard и други. Тя осигурява и неограничено пространство за съхранение на учебни материали в "облака".

В световен мащаб платформата се използва от повече от 80 млн. потребители по целия свят, сред които ученици, учители и родители.

"Google може да помогне на българските училища по-лесно да преминат към електронно образование. Само преди броени месеци всички станахме свидетели как на образователната ни система се наложи да се дигитализира буквално за дни и с подръчни средства, посочва Станислав Христов, експерт Бизнес развитие със специализация G Suite от Центъра за творческо обучение. Училищата, които използваха G Suite преди извънредната ситуация, се справиха много по-лесно с прехода към дистанционно обучение. За съжаление кризата с Covid-19 не е отминала и все още има неяснота около това как ще протече учебната година. Не става въпрос само за реакция в една кризисна ситуация, а за цялостно повишаване ефективността и гъвкавостта на образователната система."




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X