Кариера

Microsoft стартира глобална инициатива за повишаване на дигиталната квалификация

Мария Динкова

Microsoft стартира нова глобална инициатива, която има за цел да повиши дигиталната квалификация на 25 млн. души по света до края на годината. Решението идва в отговор на икономическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19. Разширеният достъп до дигитални компетенции е важна стъпка в посока ускоряване на възстановяването на икономиката, особено за най-пострадалите от безработицата хора.

"COVID-19 се превърна в заплаха както за общественото здраве, така и за икономиката. И докато светът се съвзема, трябва да сме сигурни, че никой не изостава в процеса на възстановяване", заяви изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела. "Днес ние от Microsoft обединяваме ресурси с LinkedIn и GitHub, за да предефинираме начина, по който хората учат и прилагат новите си умения - и да помогнем на 25 милиона души, изправени пред загуба на работните си места заради COVID-19, да се подготвят за новите позиции на бъдещето."

Инициативата предвижда предприемането на незабавни стъпки, които да помогнат на хората, желаещи да се преквалифицират. В нея ще бъдат ангажирани всички звена на технологичната компания, като ще бъдат комбинирани съществуващи и нови ресурси, както и такива от LinkedIn и GitHub. Програмата ще включва:
  • Използване на данни за идентифициране на най-търсените работни позиции и уменията, необходими за заемането им.
  • Безплатен достъп до обучителни материали и съдържание, които да помогнат на хората да развият тези умения.
  • Придобиване на сертификати на ниски цени и достъп до безплатни инструменти за търсене на работа, които ще помогнат на хората да бъдат наети, след като усвоят необходимите умения и бъдат сертифицирани.
"Най-тежко понасят сегашната ситуация тези, които най-малко могат да си го позволят", заяви президентът на Microsoft Брад Смит. "Нивата на безработицата са удар за цветнокожите и жените, както и за младите служители, хората с увреждания и нискообразованите. Нашата цел е да обединим най-доброто от технологиите с по-добро сътрудничество с правителствата и организациите с нестопанска цел, които да помогнат на хората да развият уменията, необходими за намиране на нова работа."

В допълнение Microsoft ще подкрепи усилията си с 20 млн. долара парични субсидии в помощ на неправителствените организации по света, които да протегнат ръка към най-уязвимите. Една четвърт от тази сума, или 5 млн. долара, ще бъдат отпуснати на организации с нестопанска цел, които се оглавяват от цветнокожи или помагат на такива общности в САЩ. Компанията също така се ангажира да предостави по-добри данни и анализи - включително информация от LinkedIn Economic Graph - и да ги направи достояние на правителствата по целия свят, за да могат по-успешно да оценят нуждите на местната икономика.

Компанията съобщи още, че пуска и ново приложение, което ще бъде част от Microsoft Teams. То ще е насочено към работодателите, които искат да обучат новите и настоящите си служители, както и да допринесат за повишаването на тяхната квалификация.

"Създаването на възможност за всеки човек в трудоспособна възраст в световен мащаб - това е, което ни мотивира в LinkedIn", казва изпълнителният директор на LinkedIn Райън Рослански. "Като част от екосистемата на Microsoft, ние имаме уникалната възможност да помагаме на търсещите работа по света - особено на тези, които попаднаха в неизгодна позиция по време на кризата с COVID-19 - да придобият необходимите умения и да заемат позицията, които заслужават. Горди сме, че предоставяме точните данни за това какви ще бъдат работните места и уменията на бъдещето. Така ще създадем необходимите обучителни програми, които да помогнат на 25 милиона души, активни на пазара на труда, да намерят следващата си кариерна възможност".




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X