Бизнес

Рекламният бизнес на Amazon ще спечели най-голям пазарен дял тази година

Мария Динкова

Amazon ще се окаже един от лидерите с най-голям пазарен дял в бизнеса с дигитални реклами през 2021 и 2022, показва ново проучване на Cowen, пише CNBC.

Рекламният бизнес на Amazon ще продължи да се разраства на фона на сериозната възвръщаемост на инвестициите от платформата. Също така в очите на купувачите изглежда, че рекламният бизнес на Amazon е по-малко засегнат от разгорелия се дебат по отношение на неприкосновеността и предстоящите промени на Apple при проследяването на рекламите в iPhone.

Проучването на Cowen е проведено през декември и е базирано на отговорите на 52 рекламодатели, които отговарят за15 млрд. долара, вложени в реклами. В изследването те са дали своето мнение както за Amazon, така и за Google, Facebook, Snap, Twitter, Pinterest и TikTok.

Запитаните очакват да се увеличи делът на Amazon във връзка с техните дигитални реклами от 7% през 2020 на 11% през 2022. Същевременно според тях YouTube и TikTok ще получат около 1% дял за същия период, докато други платформи могат да запазят позициите си или дори да изгубят влияние.

Анализаторите в Cowen прогнозират, че приходите на Amazon от реклама ще достигнат 26,1 млрд. долара през тази година и 85,2 млд. долара до 2026. Също така очакват делът на компанията в сферата на глобалната дигитална реклама, изключая Китай, да се увеличи от 8% през 2020 до 13% през 2026.

На въпрос коя платформа за реклама освен Google или Facebook може да стане или вече става значима част от техните вложения в дигитална реклама - 35% посочват Amazon.

"Междувременно второто най-популярно мнение е, че GOOG / FB ще продължат да приемат по-голямата част от дигиталния бюджет на рекламодателите в близко бъдеще, 27% на средна база", коментират анализаторите.

Запитаните също така са посочили Amazon на второ място в категорията за възвръщаемост на инвестициите от всички платформи, като първенството печели Google. Те отбелязват, че Amazon се отличава с готовността на потребителите да пазаруват, а не само да разглеждат.

Според рекламодателите освен това Amazon е предпазена от предстоящите промени на Apple по отношение на неприкосновеността. През следващите месеци производителят на iPhone ще наложи нови правила, изискващи потребителите да изберат проследяване на реклами, когато се отвори приложение, даващо такава възможност. Компании като Facebook се притесняват, че това ще навреди на техните способности да събират данни за потребители и ефективно да насочват реклами към тях.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X