Бизнес

ЕС започва разследване на придобиването на Fitbit от Google

Мария Динкова

Европейската комисия започва пълно разследване на придобиването на Fitbit от Google, пише The Verge. Европейските регулаторни органи са притеснени, че сделката ще подобри позицията на технологичния гигант като пазарен лидер в онлайн рекламирането, предоставяйки му достъп до здравните данни, събрани от Fitbit, които могат да се използват за персонализирано насочване на реклами.

"Събраните данни от смарт гривните изглежда са важно предимство на пазара за онлайн реклама. Увеличеното преимущество на Google при данните в персонализирането рекламиране в търсачката и другите интернет страници ще затрудни конкурентите да предоставят подобно качество на услугите за онлайн рекламиране", отбелязват от Комисията.

През последните месеци регулаторните органи и потребителските групи изразяваха своите притеснения във връзка с придобиването на Fitbit на стойност 2,1 млрд. долара, което беше обявено през ноември 2019. Google отговори на тези коментари като обеща да не използва здравните данни, събрани от Fitbit устройствата, за насочване на реклами и да постави тези данни отделно от своя рекламен бизнес.

От ЕС обаче настояват, че това не е достатъчно, тъй като информацията, която технологичният гигант е обещал да отдели не обхваща всички данни, до които Google има достъп в резултат на сделката и които са ценни за рекламния бизнес.

В допълнение към притесненията за засилените позиции на Google в рекламния бизнес, Комисията изразява и опасения за ефекта, който сделката може да има върху пазара за дигитално здраве в Европа и съответно върху конкурентни устройства за проследяване на физическото състояние с Android.

Сега Комисията има 90 дни - до 9-ти декември 2020, за да приключи своето разследване.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X