Бизнес

Технологичните компании навлизат в индустрията за добив на горива

Иван Гайдаров

Големите технологични компании навлизат в бизнеса с горива. Е, не всички от тях, защото Tesla например се бори в обратна посока - да намали зависимостта от изкопаеми горива. Компании като Microsoft, Amazon и Google обаче подхождат по различен начин – въпреки че постоянно говорят за свят с по-ниски емисии на въглероден диоксид, става ли въпрос за нефтената и газовата индустрия, те чинно работят с компаниите там за намиране на по-лесни начини за добив на подземни горива.

За това свидетелства и видео, публикувано от Vox и споделено от Viv в Twitter. То показва, че Google и Amazon наистина вече разработват решения за петролния бизнес, въпреки факта, че най-голямата търсачка в света споделя много идеи за устойчивост в своите блогове. В крайна сметка и двете компании обслужват със свои разработки на изкуствен интелект енергийния сектор.

Броят на центровете за данни на Google расте с всяка изминала година, с което расте и тяхната нужда от енергия. От 2017 г. компанията започва да използва 100% възобновяема енергия, като към това се добавя и AI платформа, която допълнително ограничава общите нива на използвана енергия. Това всъщност може да се каже, че е похвална стратегия от страна на компанията, но на практика нещата не стоят точно по този начин.

Google открива, че технологията му за машинно обучение може да се използва за автоматизиране и на други задачи като откриването и извличането на изкопаеми горива. В резултат на това компанията използва своя изкуствен интелект хем да бъде по-ефективна и екологична, хем за извличането на колкото се може повече петрол и газ от земята възможно най-бързо. През 2018 г. Google наема Дарил Уилис, който работи 25 години в BP – компанията, отговорна за катастрофалния разлив на Deepwater Horizon в Мексиканския залив близо до брега на Луизиана. Това е и най-големият морски разлив на нефт в историята на САЩ, след като бяха изпуснати над 4 милиона барела петрол.

Google наема Уилис да оглави ново звено, което Wall Street Journal описва като част от група, която Google създава, за да "ухае на нефтена и газова индустрия." Уилис е вицепрезидентът на Google Cloud Oil, Gas and Energy. Компанията вече има действащ договор с един от най-големите петролни играчи – Total – според който трябва да разработи изкуствен интелект за оптимизация на производството на нефт и газ.

Microsoft и Amazon също обединяват сили с индустрията за изкопаеми горива. Попитан дали е етично Microsoft да продава услугите си за облачни изчисления на компаниите за изкопаеми горива, изпълнителният директор Сатя Надела защитава енергийните си партньори, като подчертава, че тези компании са също така инвеститори в Microsoft. По думите му въпросните инвестиции са насочени към разработването на по-устойчиви методи за производство на енергия.

AP пък съобщава, че Amazon работи с BP и Shell, а се кани да сключи договори и с други организации от индустрията, за да може да разработи технологии за по-бързо откриване на нефтени находища.

Като цяло, съвместната работа с петролната индустрия за създаване на алтернативи на използването на изкопаеми горива звучи като благородна инициатива, но ако погледнете на това през призмата на собственик на петролна компания, това всъщност звучи самоубийствено. Защо един бижутер например би искал да работи с организация, която се стреми да елиминира нуждата от носене на бижута? Освен ако няма някакъв действителен финансов интерес от това, то тогава подобно действие е необяснимо (изключваме напълно алтруистичните мотиви).

Ако нефтената и газовата промишленост смятаха да се трансформират като част от устойчивата икономика и да инвестират своите милиарди в зелена енергия, тогава нямаше да има нужда от намиране на нови начини за по-бързо извличане на нефт. В случая се получава нещо като "ние си партнираме с петролната индустрия, защото тя ни помага да озеленяваме", което звучи малко абсурдно.

В момента светът разчита на изкопаеми горива за 85% от енергийните си нужди. Този процент няма как да спадне, ако компаниите харчат парите си в опити да направят извличането на изкопаеми горива по-бързо и лесно. Ако наистина искаме този дял да спадне, тези инвестиции трябва да са насочени към създаване алтернативни начини за добив на енергия. Още повече, че във вятъра, Слънцето и водата наистина имаме впечатляващи възможности за това. Ако пък идеята ни е да продължаваме да разчитаме на изкопаеми горива, това вече е съвсем друг въпрос




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X