Техавто

Nokian: Сензорните технологии добавят интелект към гумите

Владимир Владков

Умните гуми ще са широкоразпространени най-късно през следващите 5 години, като те ще имат важно значение за сигурността на автономните автомобили, които трябва следят всички условия на пътя. Затова вграждането на интелигентни технологии в гумите трябва да изпревари пускането на автономните коли на пътя, коментира експерт на производителя Nokian Tyres.

Nokian: Сензорните технологии добавят интелект към гумите

© Nokian Tyres


"Когато един автомобил не е управляван от човек, той трябва да може да следи пътните условия например чрез датчиците, инсталирани върху гумите. Познатите и досега технологии за повишаване на безопасността като подобрено сцепление на лед и устойчивост при аквапланинг ще бъдат допълнени от технология, която събира данни от гумата в реално време, обяснява Мика Пентила, ръководител "Дигитални технологии" в Nokian Tyres. - Ако автомобилът няма активен шофьор, който да се уверява редовно, че гумите са безопасни за употреба, безопасността е нужно да бъде измерена по друг начин."

Информацията, получена от различните датчици в гумите, може да се комбинира с метеорологични данни. Тогава бордовата информационна система ще създаде по-реалистична картина за условията на шофиране и ще настрои управлението на автомобила спрямо тях. Датчиците следят за износване на гумите, за налягането им, за температурата. Повишената вътрешна температура може да е ранна индикация за повреда на гумата, като ранното алармиране ще позволи отстраняването ѝ, преди да предизвика опасна ситуация на пътя.
"Без значение колко е умна колата, гумата буквално е единствената допирна точка между нея и пътя", допълва Юка Каси, старши вицепрезидент "Продукти и маркетинг" в Nokian Tyres.

Монтирането на умни гуми в колите ще върви в комплект с нови услуги, свързани с реалното им използване. "В бъдеще гумите ще продължат да се износват и да имат нужда от подмяна. Въпреки това, купуването на нов комплект гуми може да стане по-лесно от преди", казва Пентила. Когато дадена гума започне да се износва, датчиците ще сигнализират в магазина за гуми, а той, от своя страна, ще достави нов комплект гуми или дори ще ги постави на автомобила.

Според Юка Каси, първата стъпка е да бъде уведомен водачът на автомобила. "Гумата може да разчита на данните за износване, предоставени от бордовата информационна система, която подава сигнал до шофьора, че гумите могат да бъдат безопасно използвани за още 3 месеца. Същевременно системата ги инструктира да се свържат с най-близкия продавач и предоставя информацията за контакт. Този механизъм прилична на начина, по който съвременните автомобили уведомяват водача, че горивото свършва и му предоставя навигационни инструкции до най-близката станция за зареждане."

Превантивната поддръжка става много важна и заради нарастващата популярност на услугите за споделените превози, особено когато за тях започнат да бъдат използвани автономни превозни средства.

Различните датчици и решения за умни гуми вече са достъпни за потребителите. Датчиците за налягане в гумите TPMS вече са познати, но по-модерните технологии досега бяха изцяло запазени за професионална употреба. Nokian Tyres Intuitu например е концепция за гумите за земеделски и селскостопански машини, която комбинира гуми с вградени сензори и мобилно приложение за събиране на данни. Според Юка Каси решения като Intuitu ще започнат да се използват редовно и от обикновените потребители, преди да видим автономни коли на пътя.

Концепцията Intuitu на Nokian Tyres

Концепцията Intuitu на Nokian Tyres



Мобилно приложение, използващo Intuitu

Мобилно приложение, използващo Intuitu


"Умните гуми ще станат често срещани при електрическите автомобили, тъй като те са оборудвани с големи гуми и много датчици към тях. Това ще се случи до пет години", обобщава Каси.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X