Техавто

Германия вдига субсидиите за покупка на електромобили

Иван Гайдаров

В същия ден, в който стана ясно, че автомобилният гигант Volkswagen започва производството на нов изцяло електрически автомобил, германското правителство и автомобилната индустрия се договориха да увеличат съвместните субсидии за закупуване на електрически автомобили. Споразумението между двете страни е било постигнато на среща на върха с автомобилната индустрия, провела се в понеделник, на която е взето решение за насърчаване на масовото производство на електромобили и по-чист транспорт.

Съгласно споразумението, потребителските субсидии за електрически автомобили на стойност по-малко от 40 000 евро ще се увеличат до 6 000 евро при 4 000 евро в момента. Купувачите на хибриди в този ценови диапазон ще получават субсидия в размер на 4500 евро, в сравнение с 3000 евро към днешна дата.

За електрическите автомобили над 40 000 евро ще има увеличение на субсидията с 25%. Всеки автомобил на цена над 60 000 евро няма да бъде част от схемата. Разходите по субсидирането ще бъдат поделени между държавата и индустрията, като програмата засега ще бъде активна до края на 2025 г.

В допълнение към въпроса за субсидиите, двете страни са обсъдили и възможностите за разширяване на инфраструктурата за електромобили.

От екипа на Ангела Меркел са обявили, че правителството ще инвестира 3,5 милиарда евро за разширяване мрежата от станции за зареждане на електрически автомобили, като целта е до 2022 г. на територията на страната да има поне 50 000 обществено достъпни станции в сравнение с малко над 20 000 днес. Само преди дни пък германският канцлер си постави амбициозната цел за изграждането на 1 милиона точки за зареждане на електрически автомобили до 2030 г.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X