Софтуер

Пазарът на системи за роботизация на процеси ще достигне $2 млрд. през 2021

Александър Главчев

19,5% ще нараснат продажбите на софтуерни системи за роботизирана автоматизация на процеси (Robotic process automation - RPA) през 2021 г. спрямо 2020 г., съобщи анализаторът Gartner. Общите приходи в сегмента се очаква да достигнат 1,89 млрд. долара.

Пазарът на RPA ще нараства стремително въпреки сложната икономическа ситуация, предизвикана от пандемията от Covid-19. Основното преимущество на тези технологии е във възможността за увеличаване на качеството, скоростта и производителността при изпълнение на процеси. Това дава възможности за намаляване на разходи, което е важно за компаниите по време на криза, отбелязват анализаторите. Също така в рамките на настоящата година средните цени на RPA ще спаднат с 10-15%, а през 2021 и 2022 г. - с още по 5-10 на сто.

В условията на пандемия и следващата рецесия много компании започват да проявяват повишен интерес към подобни решения. През 2022 г. RPA технологии в една или друга форма ще се ползват в 90% от едрите организации. Анализаторите са уверение, че търсенето ще нараства и доставчиците ще предлагат по-настойчиво такива продукти. Междувременно, намаляването на зависимостта от човешкия фактор в ежедневните цифрови процеси е привлекателно не само заради потенциала от намаляване на разходи, но и защита от бъдещи ситуации, подобни на настоящата.


До 2024 г. броят на едрите компании, използващи RPA системи ще се увеличи тройно, считат от Gartner. По-голямата част от ръста в продажбите ще е за сметка на разширяване на навече налични мощности - лицензи за дпълнителни сървъри, допълнителни процесори за обработка и т.н.

Почти половината от потребителите на RPA средства ще са в бизнес поделенията, несвързани с ИТ отделите на организациите. Водещите доставчици на такива софтуерни продукти успешно привличат вниманието на финансови и оперативни директори. Те харесват възможностите за бързо внедряване на средства за автоматизация без програмиране. При интеграции в нееднородни и постоянно променящи се среди обаче именно ИТ отделите ще с ключовите играчи, подчертават анализаторите.

Продажби на софтуер за роботизация на процеси
Година 2019 2020* 2021*
Продажби (млрд. долара) 1,411 1,580 1,888
Ръст (%) 62,9 11,9 19,5

* - Прогноза
Източник: Gartner, септември 2020





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X