Сигурност

Европейска инициатива разработва нов технологичен отговор на Covid-19

Иван Гайдаров

Европейска инициатива, ръководена от изследователи и учени от осем държави, разкри плановете си за разработване на технология за смартфони, способна да проследява хората, които са били в контакт с пациенти, заразени с Covid-19 (коронавирус).

Организацията Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) подробно описа плановете си на 1 април, като обясни, че работи върху механизъм за проследяване на контакти чрез използване на радиосигнали между устройствата, например чрез блутут.

От PEPP-PT заявиха, че този ход ще позволи на националните власти да пуснат свои собствени приложения, които биха могли да използват разработената технология за справяне с пандемията чрез анонимно "проследяване на близостта", което според тях е подходящият метод "за възобновяване на нормален живот, отваряне на нашите граници и рестартиране икономиката".

Инициативата обеща да запази поверителността като своя основнаа ценност, тъй като всичко, което тя предоставя, ще се "основава на доброволно участие, ще осигурява анонимност, не използва лични данни или геолокационна информация, работи в пълно съответствие с GDPR и е сертифицирана и тествана от специалисти по сигурността ".

PEPP-PT ще бъде регистрирана като нестопанска организация със седалище в Швейцария. Тя е в процес на създаване на мениджърски екип, който да подпомогне повече от 130 членове, които са се регистрирали до 31 март, включително учени, изследователи, експерти и компании. Vodafone Group е една от компаниите, които подкрепя инициативата.

Този ход следва примерът на Сингапур. Страната интегрира система за "ръкостискания между смартфони", базирана на блутут, за да предостави подробности за потенциалните контакти на хората със заразени пациенти.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X