Сигурност

САЩ обвиниха четирима китайски военни заради изтичането на данни от Equifax

Владимир Владков

Четирима китайски военни са обвинени в проникване в компютърните мрежи на кредитната агенция Equifax и в кражбата на лична информация на десетки милиони американци, обяви в понеделник Министерството на правосъдието на САЩ. Този пробив бе открит през 2017 г. и впоследствие Equifax сключи мащабно споразумение със засегнатите лица, включващо и обезщетения. Главният прокурор на САЩ е потвърдил в понеделник, че отговорните за това хакване са част от китайската армия.

Четиримата китайци са били членове на 54-ия научен институт на на Китайската Народна освободителна армия. Обвинението към тях е, че "те организирано са хакнали комютърните мрежи на Equifax, поддържали са неоторизиран достъп до тези компютри, откраднали са чувствителна лична информация за около 145 милиона американци", заяви главният прокурор Уилям Бар.

Обвиняемите са се възползвали от уязвимост в софтуера Apache Struts Web Framework, използван от онлайн портала за разрешаване на спорове на Equifax. Чрез получения незаконен достъп, те са получили идентификационните данни за вход, а след това за идентифициране на структурата на базата данни на Equifax. След като са получили достъп до интересуващите ги файлове, заговорниците са съхранили открадната информация във временни изходни файлове, компресирали са и са разделили, като в крайна сметка са успели да изтеглят данните от мрежата на Equifax на компютри извън САЩ. Обвиняемите са осъществили приблизително 9000 заявки по системата на Equifax, като са се сдобили с имена, дати на раждане и номера за социалното осигуряване за почти половината от всички американски граждани. Обвиненията включват още кражба на търговска информация, включително компилациите на данни на Equifax и дизайн на базите данни.

Съобщението на ФБР

Съобщението на ФБР


В съобщението на Министерството на правосъдието пише още, че детайли, които се съдържат в обвиненията на прокурора, са твърдения. Обвиняемите се смятат за невинни до доказване на вината им в съда.

Снимка: Pixabay.com




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X