Компютърен Хардуер

Размерът има значение, когато си купуваш таблет, според Strategy Analytics

Владимир Владков

Глобалните продажби на таблети ще нараснат през тази година за първи път от 6 години насам, предвиждат анализаторите от Strategy Analytics. Все по-масовата употреба на тези устройства у дома означава, че потребителите се интересуват от таблети с по-големи екрани.

Продажбите ще нараснат с 1% за цялата 2020 г. до 160,8 милиона броя. Това е слабо увеличение, приблизително с 600 000 повече устройства в сравнение със 160,2 милиона, доставени през миналата 2019 година. Но е важно, като се има предвид, че пазарът бавно започна да се свива от 2014 г. насам. Само през 2019 г. той се сви с почти 13 милиона броя, според по-ранни данни на анализаторите.

Основният фактор за растежа през 2020 г. е, разбира се, пандемията Covid-19 и свързаните с нея периоди на блокиране по домовете и други ограничения на много международни пазари. Хората, които прекарват повече време вкъщи както за работа, така и за развлечения, са по-склонни да похарчат за надграждане на технологията си, за да се уверят, че в домакинството има поне по едно устройство на член на домакинството, дори на фона на по-ниските доходи и очертаващата се глобална рецесия.

"Производителността е ключов фактор при тези тенденции, но нека си признаем: карантината е скучна, а поточното видео винаги е по-добро на по-голям екран", каза Ерик Смит, директор "Connected Computing" в Strategy Analytics. И наистина. Таблетите с размери на екрана над 10 инча ще представляват по-голямата част от доставките през тази година за първи път, представлявайки 56% от пазара. Според анализаторите този дял ще нарасне до 64% през 2025 г.

Сегментът на по-малките таблети усеща натиска от страна на по-големите смартфони и фаблетите. "Съответно доставчиците на таблети са фокусирали портфолиото си върху сегмента от 10 до 13 инча, а размерът на преносимите компютри се е изместил към 13 инча и повече, поне по-голямата част от портфолиото, каза Смит. - В допълнение освен преминаването към по-големи екрани, разглобяемите таблети са удвоили пазарния си дял при таблетите - от 17% през 2017 г. до 40% през 2020 г."

Растежът на пазара е свързан с домашна работа и с домашното обучение, като потребителите все повече придобиват таблети, които позволяват да се прикачи клавиатура. Така наречените разглобяеми устройства "2-в-1 " - които включват Galaxy Tab S7 на Samsung, Surface Pro 7 на Microsoft и повечето актуални модели iPad - ще представляват 40% от пазара през 2020 г., спрямо 30% през миналата година, нараствайки до 40% през 2025 г.

"Продажбите на таблети вероятно ще останат без резки колебания през следващите години, ще продължи и тенденцията за продажба на устройства, които се конкурират по-сериозно с преносимите компютри", прогнозират от Strategy Analytics. Това означава, че ако си останем по домовете още дълго време, размерът наистина има значение.

Снимка на fancycrave1 от Pixabay




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X