Облаци

Мулти-облачните и прериферните решения са сред топ приоритетите на ИТ лидерите

Александър Главчев

Бизнесите проявяват амбиция сред за използване на мулти-облачни решения, техният дял все още е под 20% в световен мащаб. Също така един от всеки двама представители на ИТ бизнеса посочва, че част от общата технологична стратегия на техните организации, приоритет е изместването на инфраструктура към периферията (т.нар. digital edge), където масовите потребители, търговията, а също така и дигиталните и бизнес екосистеми се срещат и си взаимодействат в реално време.

Това са част от основните заключения от глобално проучване на Equinix, изследващо мнението на лицата, вземащи решения в ИТ сферата, за най-големите технологични тенденции, оформящи световната икономика. Резултатите от изследването, събрало отговори от близо 2500 участници от 23 държави в Северна и Южна Америка, Европа, Близък изток и Африка (EMEA), както и Азиатско-тиохоокеанския регион, сочат, че компаниите вече са започнали подготовката за по-свързан свят още преди да настъпи динамично променящата се среда вследствие на COVID-19.

Близо три четвърти (71%) споделят, че планират да преместят по-голяма част от своите ИТ функции в облачна среда. Две трети (66%) от тях планират да направят това в близките 12 месеца, въпреки че близо половината (49%) от респондентите все още виждат рискове, свързани с този модел.

Мулти-облачните и прериферните решения са сред топ приоритетите на ИТ лидерите

Разглежданите облачни стратегии включват разпръснат мулти-облачен подход, в който една компания използва множество доставчици на решения за различни функции. Това се откроява като голяма пазарна тенденция и се потвърждава от проучването. 45% от представителите на ИТ бранша казват, че технологичната им стратегия включва преминаване към мулти-облачния подход, което ще има значително отражение върху ИТ сферата, тъй като бизнесът ще продължи да диверсифицира портфолиото си от доставчици на облачни решения.

Въпреки че ясно се вижда стратегическа промяна, въвеждането на мулти-облачния подход далеч не е масово: по-малко от един на всеки пет (17%) от всички ръководители на ИТ компании посочва, че компанията им работи в мулти-облачна среда към настоящия момент. Работата в среда на хибридни облачни решения, при която компаниите използват комбинация от един или повече доставчици на публични облачни решения с частна облачна платформа или ИТ инфраструктура, са по-често срещани. 34% от участвалите в анкетата в глобален мащаб прилагат хибридни стратегии.

Също така, в глобален план 44% от ИТ инфраструктурата в момента се намира в облака. В Северна и Южна Америка този дял е по-висок - 49%, докато в Европа, Близкия изток и Африка той е само 40%. Азиатско-тихоокеанският регион съответства на средното глобално равнище от 44%. 50% от ИТ ръководителите по света цитират прехвърлянето на инфраструктурата им към периферията на мрежите като един от най-големите приоритети на технологичната им стратегия. Това число скача до 60% в Северна и Южна Америка.

Изграждането на взаимносвързана среда от мрежови и облачни центрове в дигиталната област (digital edge) по този начин опростява сложността на хибридните ИТ решения и предоставя избор, мащаб и гъвкавост, които са необходими за настоящите и бъдещи изисквания на дигиталния бизнес. Като предоставя тази критично важна инфраструктура на 55 пазара в света, Equinix дава възможност на клиентите си да достигат навсякъде, да се свързват с всички и да интегрират всичко, което има значение за техния бизнес.

"Въпреки че процесът на дигитализация в България беше вече започнат, новите обстоятелства наложиха това да се случи с много по-бързи темпове и в много сфери. В определени области - практически за един уикенд, посочва Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix България (на снимката горе). Анализът на инфраструктурите и внедряването на хибридни мулти-облачни стратегии създават предпоставки за бъдещо развитие и за свързване на още повече клиенти, служители и партньори. Ще бъде интересно да проследим как ще се развива пазарът в бъдеще, предвид този нов потенциал и евентуално разширено търсене на дигитални услуги."




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X