Бизнес

ДАЕУ с разяснения за облачния и мобилен електронен подпис

Александър Главчев

Преди няколо дни Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) обяви, че е налице възможност гражданите да заявяват електронни административни услуги чрез портала egov.bg с използване на безплатен облачен или мобилен квалифициран електронен (КЕП) подпис в рамките на един месец.

От Агенцията обръщат внимание на следното:

По отношение на облачен КЕП, издаван от "Борика" АД:

За целта е необходимо да посетите офисите на дружеството. Ако вече притежавате КЕП, издаден от "Борика" АД, то можете да заявите онлайн издаване на облачен КЕП. Повече информация можете да намерите в е-магазина на организацията, както и на телефон 0700 199 10 или *9910 (за мобилни оператори).

За мобилен КЕП, издаван от "Евротръст технолъджис" АД:

Заявяването се осъществява онлайн. Необходимо е да се свали мобилното приложение на компанията и да се премине през процес на видео идентификация. За повече информация е налице видео и може да получена на телефон +359 2 448 58 58.

Чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги - www.egov.bg, се предоставя възможност за:
  • заявяване на административна услуга;
  • получаване на информация за видовете електронни услуги, активни към настоящия момент в Портала и за процедурата, през която преминава процесът по заявяване;
  • достъп до образците на необходимите документи;
  • връчване на заявлението за услугата чрез Системата за сигурно електронно връчване, поддържана от ДАЕУ - edelivery.egov.bg;
  • заплащане по електронен път на дължимите такси за административната услуга чрез "Средата за електронни плащания"- pay.egov.bg.
Активните към момента електронни административни услуги, които могат да се заявят чрез Единнния портал, можете да намерите на сайта.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X