Телеком Услуги

Vivacom получи сертификат от Ookla за най-бърза мобилна мрежа в Европа

Владимир Владков

Мобилната мрежа на Vivacom е най-бързата в Европа за първата половина на 2020 г. според анализа на Ookla на базата на тестовете, направени от потребителите с приложението Speedtest, съобщиха от българския телеком. За периода 44 000 уникални потребители у нас са направили над 127 хиляди теста с приложението, което е донесло най-високия резултат Speed Score на Ookla от 83.64.

Speed Score включва измерване на скоростта на сваляне от интернет (download) и на качване (upload) на всеки доставчик, за да оцени достигнатите моментни скорости в мрежата.

"Освен че предоставя най-високите скорости в Европа, Vivacom се доказа и като най-бързият доставчик (мобилен) в много градове на България", пише в изявлението на Ookla. За София например потребителите са постигнали средна скорост на сваляне 82.53 Mbps, a на качване (20.36 Mbps). Най-висок резултат обаче е постигнат в Плевен - 97.34 Mbps към клиента и 19.95 Mbps към мрежата. В Бургас пък е отбелязана най-високата скорост на качване на мобилни данни (21.50 Mbps), докато свалянето е средно с 85.99 Mbps.

На второ място в Европа след Vivacom e T-Mobile в Нидерландия със 78.07 Speed Score, трета със 70.92 e Telenor Норвегия. В челната десетка на Ookla са още Hrvatski Telekom, Vodafone Албания, А1 Северна Македония, Telia Литва, Telenet Белгия, A1 Австрия и Orange Франция.

"Като част от United Group, водещият телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа, Vivacom затвърждава лидерството си не само в България, но и в цяла Европа. Това е доказателство за ангажимента на United Group да инвестира в развитието на най-модерните мрежи и услуги на всичките си пазари за максимално удовлетворение на клиентите", твърдят от новия собственик на Vivacom.

Vivacom получи сертификат от Ookla за най-бърза мобилна мрежа в Европа

" Vivacom откри формулата на успеха - функция на опита, усилията и инвестициите. Скоростта и свързаността са главна предпоставка за качество на живота - динамиката на съвремието изисква все по-бърза, качествена и сигурна мрежа, заяви Радослав Златков, главен технически директор на компанията. - Vivacom получи заслужено признание за мобилната си мрежа и в европейски мащаб, чието изграждане и поддържане е плод на дългогодишните инвестиции, резултат от постоянните усилия на едни от най-добрите инженери и специалисти по телекомуникации", допълни той. Само за 2019 г. Vivacom е инвестирала 205.3 млн. лева в технологичната си инфраструктура.

За да "отпразнува" заедно с потребителите постигнатото признание, Vivacom подарява 10 000 MB на всеки клиент през приложението My VIVACOM.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X