Мнения

Създаването на силна екосистема от стартъпи носи само ползи за цялата ИТ индустрия

Владимир Владков

Конференцията DevReach тази година ще се проведе в периода 20 до 24 октомври 2019 г., като ключовите направления в него са .NET, JavaScript, Immersive. Сред ключови теми тази година са разработка на уеб, мобилни и десктоп приложения, изкуствен интелект и машинно обучение, AR/VR, дизайн/ потребителски интерфейс, инструменти и фреймуърци, кариерни умения. За значението на конференцията като среда за развитие на екосистемата от партньори разговаряме с Веско Колев, вицепрезидент "Продукти за разработчици" в Progress и част от лидерския екип на компанията в България.

Веско Колев е бизнес и технологичен лидер с над 15 години професионален опит. Като вицепрезидент в Progress той ръководи екип от над 150 софтуерни инженери, инженери по техническа поддръжка, продуктови мениджъри и UX дизайнери в САЩ и България, които разработват водещите продуктови линии Progress Telerik и Progress Kendo UI. Със стратегическото си бизнес мислене, силна техническа експертност и вдъхновяващ и ефективен подход в управлението на екипи, той играе важна роля за успеха на целия бизнес. Веско се присъединява към Progress през 2009 г. като старши софтуерен разработчик, като през годините е заемал различни мениджърски бизнес и инженерни позиции.

Създаването на силна екосистема от стартъпи носи само ползи за цялата ИТ индустрия


- Какво е отражението на Progress върху развоя на софтуер у нас? Изгражда ли се по-устойчива екосистема със стартиращи фирми, сътрудничество за иновативни приложения, нов тип клиенти?
Ние имаме дългогодишна история тук и влиянието ни върху разработката на софтуер и изобщо върху индустрията не е никак малко. Винаги сме се старали и се стараем да споделяме опита си с цялата индустрия. Това включва как работим с най-новите глобални технологии за създаване на софтуер, как следваме най-добрите практики в бизнеса и създаваме нови там, където липсват, как се раждат иновациите ни, как подготвяме хората си да бъдат конкурентоспособни на световно ниво. Често може да срещнете колеги на конференции и събития за споделяне на знания, които да показват нагледно как се работи с дадена технология или да споделят интересен опит в дадена област. Това е целта и на DevReach – да помогне на разработчиците да станат по-добри, по-продуктивни, по-подготвени да отговарят на новите бизнес изисквания с код.

Създаването на силна екосистема от стартъпи носи само ползи за цялата ИТ индустрия. Колкото по-успешно се развива тя, толкова повече възможности за сътрудничество и двустранно споделяне на опит има. Предвид 17-годишната ни история в България, в която влизат годините на Telerik, не е учудващо, че част от най-успешните стартъпи са на бивши колеги. Първо в Telerik, а сега и в Progress се стараем да се развиваме постоянно и се стремим да бъдем в топ 1% на най-добрите продуктови компании. Всеки колега, без значение на каква позиция е и на какво ниво в йерархията е, има възможност да види как се случва това и да развива умения извън своята професионална експертиза. При нас виждаш как се създава нов продукт от начало до край заедно с успехите и трудностите, с реален бюджет и реални рискове. Това е опит, който в такъв мащаб на много малко места в България може да получиш. В областите, в които имаме допирни точки, си партнираме с компаниите на бивши колеги и ги считаме за част от нашето семейство.

- Доколко "международен" е българският екип на Progress? Трудно ли се намират български специалисти, как се адаптират чуждестранните програмисти у нас, каква е практиката за дообучение на нови колеги от страна на старшите програмисти?
Въпреки че сме основно българи в офиса в София, постоянно имаме колеги от други локации, които ни гостуват или остават да работят за по-дълго при нас. Всички ръководим или сме част от глобални екипи, често разположени в няколко локации, и ежедневно работим с колеги и клиенти от всички краища на света.

Успешно намираме подходящи кандидати за отворените си позиции в България. Не търсим активно специалисти от други държави. Всеки нов колега започва при нас с 6-месечна въвеждаща програма, по време на която до него плътно има по-опитен човек от екипа като ментор. Съставя се и подробен план с конкретни задачи, очаквания и ресурси за гладко навлизане в работния процес. За всички колеги осигуряваме разнообразни възможности за обучение и развитие – участие в международни конференции, вътрешни и външни обучения, богата библиотека с технически, бизнес и мениджърски материали, както и до електронната образователна платформа Pluralsight и още много. Най-важното е, обаче, самите хора да имат желание да се развиват и да вървят напред. Затова на първо място сме създали култура и среда, в която всеки да се чувства мотивиран да реализира пълния си потенциал.
Въпросите зададе Владимир Владков




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X